Kako je popularnost pekan oraha sve veća u posljednje vrijeme, odlučili smo vam pripremiti jedan zdravi recept za probati. Okus pekan oraha je pun, bogat i putrast i za razliku od običnog oraha, nije gorkast. Pekani orasi su bogat izvor bjelančevina i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i imaju veliku nutritivnu vrijednost.
Desert
60 min
Malo kalorijaSASTOJCI:
KORA:
1 šalica zobenog brašna
1 šalica bademovog brašna
1 šalica prirodnog zaslađivača
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice soli
2 žlice javorovog sirupa s niskim udjelom šećera
3 žlice nezaslađenog jabučnog umaka
Domaći umak možete napraviti od 4-5 svježih jabuka tako da ih oljuštite, izrežete ih na kriške i stavite u tavu s 2 žlice smeđeg šećera i 1 žlicom limunovog soka. Na laganoj vatri, povremeno miješajući, pričekajte da se jabuke rastope. Umak je spreman!
NADJEV:
1 šalica prirodnog zaslađivača
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
1 šalica javorovog sirupa s niskim udjelom šećera
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
3 bjelanjaka
1 cijelo jaje
1/3 šalice bademovog brašna ili drugog finog mljevenog oraha
1 šalica sirovih polovica pekana
UPUTE ZA PRIPREMU:
1. Za pripremu kore: prethodno zagrijati pećnicu na 190°C. Pripremite posudu za pečenje krostate (veličine promjera 20 cm ili malo veću) i ostavite po strani.
2. .U zdjeli srednje veličine pomiješajte sastojke za koru. Najprije promiješajte suhe sastojke (brašno,cimet, sol), a zatim dodajte vlažne sastojke (javorov sirup i jabučni umak). Prvo promiješajte žlicom, a zatim rukama dok smjesa ne bude takva da od nje možete oblikovati kuglu. Dodajte još malo jabučnog umaka ako imate problema s oblikovanjem kuglice tijesta.
3. Prebacite kuglicu tijesta u posudu za krostatu i ravnomjerno rasporedite smjesu za koru koristeći dlan.
4. Pecite koru 5 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite sa strane. Smanjite temperaturu pećnice na 170°C.
5. Za pripremu nadjeva: Najprije pomiješajte sve suhe sastojke u srednjoj zdjeli. Kada svi sastojci budu dobro izmiješani postepeno dodajite ostale vlažne sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima te ih dobro zajedno pomiješajte.
6. Ulijte nadjev koji ste upravo napravili u koru za pitu, a preko nadjeva stavite pekan orahe. Orasi mogu malo potonuti kada ih tek postavite, ali podići će se na vrh dok se peče pita.
7.
Pecite pitu 40-ak minuta (dok ne vidite da nadjev više nije tekući). Pratite i boju kore. Ako kora počne dobivati tamno smeđu boju, lagano je prekrijte aluminijskom folijom dok pečenje ne završi. Nakon što se pita ohladila na sobnoj temperaturi, hladite je u hladnjaku barem još 4 sata prije posluživanja.
DOBAR TEK
Kako je popularnost pekan oraha sve veća u posljednje vrijeme, odlučili smo vam pripremiti jedan zdravi recept za probati. Okus pekan oraha je pun, bogat i putrast i za razliku od običnog oraha, nije gorkast. Pekani orasi su bogat izvor bjelančevina i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i imaju veliku nutritivnu vrijednost.