Chia sjemenke bez glutena Letifico – 250 g
Opis
Chia (Salvia hispanica) je biljka iz obitelji kadulja koja je bila poznata drevnim narodima Maja, Asteka i Indijaca već 3500 godina prije nove ere. Ime “chia” na njihovom jeziku znači “jak” ili “moćan”. U prošlosti su ratnici i lovci koristili chia sjemenke kao izvor energije tijekom bitaka i dužih lovačkih ekspedicija, zbog čega je chia stekla naziv “hrana za trčanje”. Nakon otkrića Amerike, bijelim kolonizatorima je bilo zabranjeno uzgajati chia zbog njenog korištenja u domorodačkim obredima. Danas je chia priznata kao izvanredno zdrava namirnica koja poboljšava zdravlje i kvalitetu života, te se uzgaja ekološki bez pesticida. Nutritivna vrijednost chia sjemenki:- Aminokiseline: Sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje su ključne za izgradnju mišićnog tkiva, rast i obnovu stanica, te proizvodnju enzima, hormona i DNA.
- Vitamini i minerali: Bogata je fosforom, kalcijem, cinkom, manganom, vitaminima A, D, K, E, te vitaminima B skupine osim vitamina B12.
- Omega-3 masne kiseline: Chia sjemenke sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upala i poboljšavaju zdravlje srca.
- Hidratacija: Kada se namoče u vodi, chia sjemenke mogu povećati svoj volumen do tri puta, što stvara osjećaj sitosti i pomaže u održavanju hidratacije tijela.
- Glikemijski indeks: Nizak glikemijski indeks čini chia sjemenke idealnim dodatkom prehrani za sportaše i osobe s dijabetesom.
Značajke
Brend | Letifico |
---|
Upotreba:
- Namakanje: Preporučuje se namakanje chia sjemenki u vodi ili drugoj tekućini najmanje 10 minuta (ili preko noći) kako bi se iskoristila njihova hidratantna svojstva.
- Korištenje u kuhinji: Mogu se dodati u tradicionalna jela, pahuljice, palačinke, salate, kolače, juhe, sendviče i umake. Također, mogu zamijeniti jaja u receptima (npr. 1 žlica natopljenih chia sjemenki zamjenjuje jedno jaje).
- Konzervacija hranjivih tvari: Dodajte chia sjemenke u jelo na kraju kuhanja kako biste sačuvali hranjive tvari.