Chia sjemenke bez glutena Letifico – 250 g

Brend

Letifico

SKU: 11582

5.32

U cijenu je uključen PDV

Dostupno
Sold: 0
Available: 6
Dostupno
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
SKU: 11582 Kategorije: ,
Dostava isključivo unutar RH
  • Besplatna dostava za sve narudžbe preko 39,90 €
  • Dostava kroz 2-3 radna dana
  • Provjerena kvaliteta svih proizvoda

Opis

Chia (Salvia hispanica) je biljka iz obitelji kadulja koja je bila poznata drevnim narodima Maja, Asteka i Indijaca već 3500 godina prije nove ere. Ime “chia” na njihovom jeziku znači “jak” ili “moćan”. U prošlosti su ratnici i lovci koristili chia sjemenke kao izvor energije tijekom bitaka i dužih lovačkih ekspedicija, zbog čega je chia stekla naziv “hrana za trčanje”. Nakon otkrića Amerike, bijelim kolonizatorima je bilo zabranjeno uzgajati chia zbog njenog korištenja u domorodačkim obredima. Danas je chia priznata kao izvanredno zdrava namirnica koja poboljšava zdravlje i kvalitetu života, te se uzgaja ekološki bez pesticida. Nutritivna vrijednost chia sjemenki:
  • Aminokiseline: Sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje su ključne za izgradnju mišićnog tkiva, rast i obnovu stanica, te proizvodnju enzima, hormona i DNA.
  • Vitamini i minerali: Bogata je fosforom, kalcijem, cinkom, manganom, vitaminima A, D, K, E, te vitaminima B skupine osim vitamina B12.
  • Omega-3 masne kiseline: Chia sjemenke sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upala i poboljšavaju zdravlje srca.
  • Hidratacija: Kada se namoče u vodi, chia sjemenke mogu povećati svoj volumen do tri puta, što stvara osjećaj sitosti i pomaže u održavanju hidratacije tijela.
  • Glikemijski indeks: Nizak glikemijski indeks čini chia sjemenke idealnim dodatkom prehrani za sportaše i osobe s dijabetesom.

Značajke

Brend

Letifico

Upotreba:

  • Namakanje: Preporučuje se namakanje chia sjemenki u vodi ili drugoj tekućini najmanje 10 minuta (ili preko noći) kako bi se iskoristila njihova hidratantna svojstva.
  • Korištenje u kuhinji: Mogu se dodati u tradicionalna jela, pahuljice, palačinke, salate, kolače, juhe, sendviče i umake. Također, mogu zamijeniti jaja u receptima (npr. 1 žlica natopljenih chia sjemenki zamjenjuje jedno jaje).
  • Konzervacija hranjivih tvari: Dodajte chia sjemenke u jelo na kraju kuhanja kako biste sačuvali hranjive tvari.