
Čokoladni gluten free kolač bez brašna – poslastica za sve prilike
Gluten često može predstavljati problem, stoga, ako ste osjetljivi na njega, a jede vam se nešto slatko, imamo za vas fantastičan desert koji se brzo i jednostavno priprema. Najbolje od svega? Pun je čokolade i potpuno je bez brašna! Ovaj neodoljivi kolač elegantnog izgleda odlična je prilika da pokažete svojoj obitelji i iznenadnim gostima kako i bezglutenske, zdravije slastice mogu biti fine i ukusne.

Njegova kremasta tekstura osvojit će vas već nakon nekoliko zalogaja, a nije nemoguće da ćete poželjeti još jednu krišku. Najljepše od svega je to što se priprema izuzetno lako; ne zahtijeva nikakve posebne kuhinjske uređaje, složene dekoracije niti rijetke sastojke – vjerojatno već imate sve što vam treba kod kuće. Cijela smjesa miješa se u jednoj posudi, bez potrebe za mikserom, što uvelike olakšava i samo čišćenje.
Dakle, ako već sada žudite za ovom čokoladnom poslasticom, koja će na kraju izgledati kao luksuzni desert iz elitnog restorana, možete je odmah pripremiti prateći recept u nastavku. Preljev od čokoladnog ganachea dodatno naglašava čokoladnu notu deserta i čini ga još raskošnijim!
Za tortu:
- 1 šalica čokolade (nasjeckane ili u komadićima)
- 1/2 šalice neslanog maslaca
- 3/4 šalice šećera (ili kokosovog šećera za zdraviju varijantu)
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja, lagano umućena
- 1/2 šalice kakao praha
Za ganache:
- 1 šalica nasjeckane čokolade
- 1/2 šalice vrhnja za šlag
Kako pripremiti čokoladni kolač bez brašna
1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Podmažite okrugli kalup (promjera oko 20 cm) s malo ulja i obložite ga papirom za pečenje. I njega također malo namastite kako se kolač ne bi zalijepio, pa ostavite kalup sa strane.
2. Otopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri na štednjaku. Miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
3. Dodajte šećer, sol, ekstrakt vanilije pa promiješajte dok se ne sjedini. Nakon toga dodajte i lagano umućena jaja te miješajte dok ne postane glatko. Na kraju dodajte i kakao prah te sve dobro promiješajte dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerivati s miješanjem niti koristiti mikser.
4. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 25 minuta na 190°C. Kolač je gotov kada se na vrhu stvori tanka korica, a unutrašnjost dosegne 93°C (200°F) na termometru.
5. Ostavite ga da se hladi na rešetki oko 10 minuta. Nožem za maslac olabavite rubove kalupa i pažljivo ga okrenite naopako na tanjur za posluživanje. Pustite da se potpuno ohladi prije dodavanja glazure.
6. Dok se torta hladi, pripremite čokoladni ganache: otopite čokoladu s vrhnjem i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ohlađeni kolač ravnomjerno premažite čokoladnim ganacheom i ostavite da se glazura stisne nekoliko sati prije posluživanja, najbolje u hladnjaku.
7. Kolač narežite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu, dodajte svježe maline, jagode, šlag ili sladoled.

Kako biste napravili savršenu tortu koja će zadržati sočnost i meku teksturu, pazite da je ne držite predugo u pećnici. Ostavite ganache glazuru dovoljno vremena da se potpuno stegne prije posluživanja, jer će tako desert izgledati elegantno. Ako želite dodatno obogatiti okus, slobodno eksperimentirajte s dodatcima poput nasjeckanih oraha, cimeta, korice naranče, omiljenog likera ili praha espressa za profinjenu notu kave.