
Neodoljivi Francuski Ekleri Punjeni Kremom od Pistacija i Džemom od Malina
Bonjour, slatkoljupci! Žudite li za slasticama koje izgledaju poput pravih malih umjetničkih djela, a ujedno su i nevjerojatno ukusne? Onda ste na pravom mjestu, jer ekleri s pistacijama i malinama su upravo ono što tražite!
Samo zamislite ovo: hrskava, zlatno-smeđa kora eklera koja se besprijekorno usklađuje s bogatim, kremastim nadjevom od pistacija. A unutra svježi, slatki džem od malina koji daje savršenu ravnotežu okusa. Nije li to prava eksplozija užitka za vaše nepce? Svaki zalogaj bit će kao da ste usred pariške slastičarnice!
Ovaj desert je savršena za svaku priliku, bilo da želite impresionirati goste na obiteljskom okupljanju ili se jednostavno želite počastiti ukusnom poslasticom. Reč eclair na francuskom znači munja, pa se pretpostavlja da je ovaj desert dobio ime jer se brzo pojede – jednostavno nestane u trenu!
Pogledajmo sada kako pripremiti ovu slatku fantaziju kod kuće.
Sastojci koji su vam potrebni za:
Choux Tijesto
- 240g vode (ili mlijeka)
- 85g maslaca (izrezanog na kockice)
- 8g šećera
- prstohvat soli
- 130g Ekozona brašna (prosijanog)
- 4 jaja (M vel)
- šećer u prahu
Krema od Pistacija
- 450g mlijeka
- 1 mahuna vanilije (ili malo ekstrakta)
- 115g šećera
- 40g škroba
- 4 žumanjka (vel M)
- 30g maslaca
- dodatci:
- 150g namaza od pistacija
Brzi Džem od Malina
- 250g malina
- 100g šećera
- žlica škroba
- malo vode
Sada kada imate sve što vam je potrebno, prijeđimo na uzbudljivi dio – pripremu!
Priprema Choux Tijesta
- Prvo otopite maslac, šećer i sol u vodi ili mlijeku. Pustite da smjesa lagano prokuha, a zatim maknite s vatre.
- Dodajte brašno i miješajte na srednjoj vatri oko 3 minute ili dok se tijesto ne formira u loptu i dok se na zdjeli ne počne stvarati film.
- Maknite s vatre, tijesto stavite u mikser i pustite da se ohladi. Umutiti jaja i dodavati ih postupno, nakon što se prethodno jaje potpuno sjedinilo s tijestom.
- Tijesto je spremno kada izgleda sjajno i dovoljno mekano da se može istisnuti iz vrećice. Kada promiješate tijesto, trebalo bi da sa žlice formira oblik slova “V”. Prema tome ćete prilagoditi koju količinu jaja dodati – nekada bude potrebno i manje od napisane količine.
Pečenje Eklera
Ovo je trenutak kada vaša kuća počinje mirisati kao prava francuska pekarnica.
- Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom (promjera oko 14 mm). Na pek papir istisnite eklere duljine oko 11 cm, pazeći da ostavite dovoljno razmaka jer će se tijesto napuhati.
- Vlažnim prstom zagladite sve nepravilnosti, a zatim tri puta pospite šećerom u prahu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ekleri ne dobiju lijepu boju i ne postanu lagani i šuplji na dodir. Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja, a ako je nužno, tek nakon prvih 20 minuta.
Priprema Džema Od Malina
Kombinacijom malina i šećera dobit ćete savršeno izbalansiran džem.
- U loncu prokuhati i zgnječiti maline i šećer. U posebnoj posudi pomiješajte škrob s malo vode, pa dodajte malinama. Kuhajte dok smjesa ne dobije željenu gustoću pa ostavite da se ohladi.
Priprema Kreme od Pistacija
- Lagano umutite jaja, škrob i šećer, dok se mlijeko s vanilijom ugrije. Postepeno i polako dodajte vruće mlijeko u smjesu jaja, neprekidno miješajući.
- Vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i umiješajte maslac dok krema ne postane glatka i sjajna. Ostaviti, prekriveno prozirnom folijom, da se ohladi, a zatim dodajte namaz od pistacija i dobro izmiksajte.
Sastavljanje Eklera
Sada slijedi zanimljivi dio – sastavljanje!
- Ohlađene eklere punite kremom od pistacija, a zatim dodajte džem od malina, pa ukrasite po želji.
Voilà! Vaši neodoljivi francuski ekleri punjeni kremom od pistacija i džemom od malina su spremni. Uživajte u ovoj slatkoj fantaziji i podijelite je s onima koje volite. Bon Appétit!
