
Božićni medenjaci – užitak za cijelu obitelj
Obitelj je na okupu, pokloni se polako planiraju i kupuju, novogodišnja dekoracija se postavlja, ali nešto ipak nedostaje, zar ne? Kako biste upotpunili blagdanski ugođaj i unijeli toplinu u svoj dom, pripremite poslasticu čiji će okus i miris savršeno dočarati duh praznika. Razveselite svoje ukućane nečim posebnim što će im sigurno izmamiti osmijeh na lice. Ispecite im slasne i aromatične medenjake!

Ovi keksići dugo zadržavaju svježinu, pod uvjetom da ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi. Savršeno se uklapaju u svečane prigode i rođendane jer ih možete zanimljivo ukrasiti i pretvoriti u male slatke poklončiće. No, najljepši su uz šalicu toplog čaja ili mlijeka navečer dok uživate u filmu sa svojim prijateljima ili familijom.
Priprema ovih slasnih kolačića je divan način da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim najdražima i stvorite nezaboravne uspomene. Zato vam pišemo jednostavan recept za ove medene medenjake koji će obradovati sve generacije.

Sastojci koji su vam potrebni:
- 150 g meda
- 100 g granuliranog šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice mljevenog klinčića (po želji)
- 2 žličice sode bikarbone
- 130 g neslanog maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 400-450 g brašna
Način pripreme:
1. U manjoj posudi sjedinite med, šećer, cimet, đumbir i klinčić. Lagano zagrijavajte na srednjoj vatri i povremeno miješajte lopaticom dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne proključa.
2. Odmah nakon što maknete posudu s vatre, dodajte u smjesu sodu bikarbonu. Miješajte energično dok se soda bikarbona potpuno ne sjedini. Primijetit ćete da smjesa počinje pjeniti i povećavati volumen, što je normalno i znak da je reakcija uspješna. Na taj način medenjaci dobivaju svoju karakterističnu teksturu.
3. Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Kada se smjesa malo ohladi (tako da ne bude prevruća), dodajte jaje i sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, tekuću teksturu.
4. Prosijte brašno kako biste uklonili eventualne grudice i postepeno ga dodajte u smjesu. Uz pomoć miksera s nastavcima za tijesto ili ručno, miješajte dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto bi trebalo biti čvrsto, ali dovoljno mekano da se lako oblikuje rukama.
5. Oblikujte tijesto u kuglu, razvaljajte ga i izravnajte valjkom na debljinu od oko 5 mm. (Možete ga staviti između dva lista papira za pečenje ili na silikonsku podlogu kako biste olakšali proces i smanjili nered u kuhinji.) Stavite razvaljano tijesto u hladnjak na 30 minuta do 1 sat kako bi se učvrstilo.
6. Izvadite tijesto iz hladnjaka i izrežite oblike pomoću kalupa za kolače. Srca, zvjezdice, borovi, klasični krugovi ili bilo koji drugi blagdanski oblici koji će unijeti dodatnu radost – izbor je vaš! Nakon toga, posložite kolače na lim obložen papirom za pečenje.
7. Pecite kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C (350 °F) oko 10 minuta. Gotovi medenjaci trebali bi biti blago zlatne boje. Pazite da ih ne prepečete kako bi ostali mekani i sočni. Nakon pečenja, ostavite ih da se hlade na limu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Vaši medenjaci su spremni za jelo!
To je to. Brzo, jednostavno i lako. Ono što još možete učiniti, ako želite, jest da ih ukrasite. Nakon što se ohlade, stavite im glazuru od šećera u prahu i limunovog soka ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu. Možete ih i umočiti u rastopljenu čokoladu ili dodati ukrasne mrvice.

Uživajte u pripremi i degustaciji ovih divnih kolačića, kao i u mirisu koji će se širiti vašom kuhinjom. Sigurni smo da će osvojiti srca svih ukućana! Podijelite s nama svoje dojmove kada isprobate ovaj blagdanski recept.🎄🍪