Zdravi, ukusni i veganski uskršnji meni
Uskrs je blagdan obilja, zajedništva i radosti koji se slavi diljem svijeta, simbolizirajući buđenje i početak novog života. Okuplja obitelj i prijatelje oko blagdanskog stola, a uskršnji ručak ključan je dio svakog okupljanja.
Vegan si ili se jednostavno želiš probati nove, zdrave recepte? Okreni se zdravim, alternativama receptima i proslavi Uskrs uz zdrave, a pritom i veganske recepte. Donosimo ti primjer vege menija, u kojem ćeš sigurno uživati. 🙂
Započinimo s predjelom – krem juha od tikvica
Svatko zasigurno ima svoj recept za kremastu juhu od tikvica, a mi ti donosimo još jedan. Garantiramo da je ukusna, hranjiva i jako jednostavna za napraviti. Kombinacija tikvice, mrkve i leće oduševit će te okusom i nutritivnim bogatstvom.
Tikvica bogata kalijem, manganom, magnezijem te vitaminima C i A može pozitivno djelovati na probavu, a mrkva bogata vitaminima A, C, B, E i K prava je vitaminska bomba koja može pridonijeti zdravlju kostiju i kože. Kad se tome pridoda i leća, mahunarka bogata vitaminima, mineralima i željezom, dobijemo prirodni lijek za probavu i ukusno predjelo! Tko je rekao da uskršnje jelo ne može biti zdravo?
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 3 mrkve
- 4 tikvice
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja (ili kokosovog)
- 450 ml povrtnog temeljca
- 450 g pasirane rajčice
- 1 i pol šalice zelene leće
- pola žličice sušenog timijana i origana
- prstohvat soli i papra i ostalih začina po želji
Bacimo se na kuhanje!
U loncu, na maslinovom ulju, pržite nasjeckanu mrkvu i luk par minuta pa dodajte usitnjeni češnjak.
Zatim dodajte leću, povrtni temeljac, pelate, leću, timijan, origano, sol i papar te druge začine po želji. Ostavite da zavrije, a nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte narezanu tikvicu i kuhajte 10-ak minuta, dok tikvice u potpunosti ne omekšaju.
Kada je tikvica skuhana, štapnim mikserom smiksajte juhu i ostavite da se ohladi prije serviranja.
Za kraj je možete poslužiti s veganskim feta sir, jogurtom od soje ili naribanom mrkvom.
A sad prijeđimo na glavno jelo – jelo koje svi iščekuju i kojem se svi raduju.
Za neke obitelji, Uskrs je prilika za istraživanje novih okusa i jela, pa bi vege lazanje s tikvicama i patlidžanom mogle zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Slijedi sočna kombinacija tjestenine i povrća, a potrebni su sljedeći sastojci:
- 3 tikvice
- 1 patlidžan
- 4 rajčice
- 6 žlica maslinovog ili kokosovog ulja
- 6 žličica soli
- 6 žlica papra
- 300 g tofua
- 200 ml napitka od zobi
- 200 g sojinog vrhnja
- 200 g pasirane rajčice
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 paket / 9 kora za lazanje od riže, zelene leće, pira ili durum pšenice
- 150 g naribani veganski sir
Spremanje glavnog jela započnite rezanjem tikvica, patlidžana, rajčica i tofua na kriške.
Začinite tikvice i patlidžan sa soli, paprom i drugim začinima po želji te ih popržite na tavi.
U zdjeli pomiješajte napitak od zobi, sojino vrhnje, pasiranu rajčicu, pastu od rajčice te sve začinite.
U posudi za pečenje naizmjenice slažite slojeve tjestenine za lazanje, umaka, narezanog povrća (tikvice, patlidžan i rajčice) i tofua.
Za kraj, na vrh dodajte naribani veganski sir i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 45 do 50 minuta.
Bila ona francuska ili s kvinojom, uz glavno jelo savršeno se ljubi salata.
Što su blagdani bez francuske salate? A što je to francuska salata bez jaja i majoneze? Vegan ste ili ste u potrazi za “zdravijom” varijantom poznatog člana svakog blagdanskog stola? Otkrijte kako možete uživati u jednako ukusnoj, ali zdravijoj verziji francuske salate, bez grižnje savjesti. 🙂
U pripremi francuske salate možeš koristiti zamrznuto povrće, a ako imaš vremena i volje, probaj je napraviti sa svježim i domaćim povrćem.
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 150 g mrkve
- 150 g graška
- 150 g krumpira
- 150 g kiselih krastavaca
- ili smrznuto mješano povrće za francusku salatu
A da bi francuska salata bila veganska, potrebno je “napraviti majonezu”. Ali, ne brini se. Potrebno ti je samo samo nekoliko sastojaka i par minuta.
Da bi napravio vegansku majonezu, potrebno su sljedeći sastojci:
- 300 g tofua
- sok 1 limuna
- 1 žličica senfa
- 1 žličica šećera
- Sol i papar
- 1 žlica maslinovog ili kokosovog ulja
A ako si u žurbi s vremenom, tu je i gotova tofuneza. 🙂
Priprema ne može biti jednostavnija! Prvo pomiješaj sve sastojke za vegansku majonezu i zatim dodaj prethodno nasjeckano i skuhano povrće.
A ako si u potrazi za zdravijim receptom “klasične” francuske salate, jednostavno zamijeni majonezu grčkim jogurtom ili mileramom, dodaj 2 kuhana jaja u smjesu i uživanje može početi!
S druge strane, salata od kvinoje, špinata i slanutka jednako će te oduševiti.
Kvinoja kao “majka žitarica” glavni je sastojak ove ukusne i zdrave salate. Sadrži svih 9 esencijalnih kiselina, a bogata je i vlaknima, vitaminima i mineralima. Ne sadrži gluten, a zahvaljujući svom karakterističnom orašastim okusom idealni je dodatak raznim jelima.
Kada se kvinoji pridoda slanutak, bogat vlaknima, proteinima mineralima i vitaminom K, te špinat, bogat mineralima i vitaminom A, dobije se savršeno izbalansirana salata, gotova za svega 20-ak minuta.
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 190 g kvinoje
- režanj češnjaka
- 3 šake svježeg špinata
- 80 g kuhanog slanutka
- nekoliko cherry rajčica
- ½ žlice maslinovog ili kokosovog ulja
- sol i papar
Pripremu salate započnite tako što ćete oprati kvinoju i staviti je kuhati. Neka omjer kvinoje i vode u loncu bude 1:2. Kada voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte 10-20 minuta, sve dok kvinoja ne upije vodu.
Za to vrijeme, na malo vode u tavi pirjajte češnjak te zatim dodajte špinat. Pirjajte dok špinat ne uvene, neprestano miješajući. Dodajte kuhani slanutak te pirjajte još minutu.
U zdjelu servirajte kvinoju, slanutak i špinat te dodajte narezane cherry rajčice. Začinite salatu sa maslinovim uljem, soli i paprom te drugim začinima po želji i salata je spremna za serviranje.
I za kraj dana, osladi se brzim i preukusnim desertom – čokoladnim kuglicama.
Uz samo nekoliko sastojaka i nekoliko minuta, pripremite ukusne i hranjive čokoladne kuglice. Proslavite Uskrs uz zdrave i hranjive sastojke.
Za čokoladne kuglice potrebni su sljedeći sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 zrela banana
- pola šalice kokosovog brašna
- 2 žlice kokosovog šećera / smeđeg šećera / agavinog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
- pola šalice čokolade za kuhanje
Za početak, u mikser stavite zobene pahuljice i miksajte 10-ak sekundi. Zatim dodajte bananu i ponovno miksajte dok smjesa ne postane kompaktna. Na kraju dodajte i kokosovo brašno te ponovno smiksajte smjesu. Gotovu smjesu prebacite u zdjelu.
Čokoladu narežite na tanke listiće i dodajte u smjesu. Zatim smjesu stavite u hladnjak na 20-ak minuta.
Oblikujte smjesu u male kuglice te ih uvaljajte u kokos, kakao, mljevene bademe ili kekse. Mi smo umiješali u kokos.
I naravno, ako ne možete zamisliti Uskrs bez sirnice (ili pince), i za to imamo zdraviji (a i veganski) recept. Zamijesite vege sirnicu i uskršnji ručak može početi!
Dobar tek cijeloj obitelji! Uživajte u ukusnim i zdravim jelima.
Sretan Uskrs! 🌷🐣🍰