
Bezglutenski kolač od badema i limuna
Jeste li znali da možete napraviti mekan, sočan i neodoljivo ukusan kolač od badema i limuna koristeći zdrave sastojke, i to bez bijelog brašna? Za sve vas koji ne podnosite gluten ili ga jednostavno ne želite u svojoj prehrani, pripremili smo fantastičan recept za poslasticu kojom možete počastiti cijelu obitelj ili goste. Najbolji dio? Kolač se priprema jednostavno i bez suvišnog nereda u kuhinji, a nakon pečenja vas ne čeka gomila posuđa za pranje!

Sastojci za 8 kriški:
- 200 g bademovog brašna
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 60 ml limunovog soka (od 2 limuna)
- 2 jaja
- 60 g meda
- 1 žlica limunove korice ili naribane kore naranče
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
Upute za pripremu:
1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke zasebno izmiksajte. U veliku zdjelu ulijte maslinovo ulje, sok od limuna, žumanjke, med, naribanu koricu limuna ili naranče po želji, pa sve temeljito promiješajte. Zatim dodajte bademovo brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i bjelanjke na kraju, te miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
2. Pripremljenu smjesu prelijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta. Zadnjih pet minuta prekrijte folijom kako biste spriječili da površina previše potamni.
3. Kada je pečeno, pažljivo izvadite kolač iz kalupa i stavite ga na veći tanjur. Po želji pospite šećerom u prahu. Narežite na veće komade, poslužite uz hladno mlijeko ili omiljeni topli napitak i uživajte u svakom zalogaju!
Lagani desert koji osvaja sve generacije!

Alternative klasičnim kolačima, odnosno slastice bez brašna, ne znači da neće biti jednako ukusne, što ovaj kolač i potvrđuje. Sa svojim orašastim okusom i osvježavajućim citrusnim notama, bit će vam odličan uz jutarnju kavu ili poslijepodnevni čaj. Zbog prirodnih sastojaka i odsutnosti glutena, lakši je za probavu, pa će odgovarati i onima s osjetljivim probavnim sustavom.
Možete se poigrati sastojcima i umjesto klasičnih zaslađivača koristiti javorov sirup ili steviju, a kao završni dodir dodati mljevene lješnjake ili druge orašaste plodove. Iskoristite svoje kulinarske vještine i napravite ovaj bezglutenski kolač od badema s limunom u svojoj verziji.
Veselimo se vašim dojmovima i jedva čekamo čuti kako vam se svidio! 😊