
Juha od pečene bundeve s medom i muškatnim oraščićem – jesenska delicija za snažniji imunitet
Listopad je mjesec koji donosi raskoš sezonskih namirnica, a prava zvijezda među njima je bundeva! Ona je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunitet, što je posebno važno tijekom hladnih dana. Međutim, to nije njena jedina prednost.

Zahvaljujući svom sastavu, odnosno značajnoj količini beta-karotena, vitamina C, E, željeza, vlakana i kalija, pozitivno djeluje na zdravlje srca, očiju, kao i na izgled kože. Vrlo je popularna kao sastojak mnogih slatkih i slanih jela.
Ovoga puta ćemo s vama podijeliti korake za pripremu ukusne juhe od bundeve s medom i muškatnim oraščićem, koja će vas zagrijati i osnažiti u predstojećim hladnim danima. Iskoristite ovaj recept u sezoni prehlada i viroza kako biste ojačali svoj imunitet, ali i imunitet svojih najmilijih.
Muškatni oraščić i med – kombinacija koja čuva zdravlje
Prije nego što prijeđemo na sam recept, važno je spomenuti i dobrobiti samih sastojaka. Smatra se da muškatni oraščić sadrži spojeve koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva, te može imati blagi antibakterijski učinak. Tradicionalno je korišten u malim količinama kao sredstvo za poboljšanje probave i ublažavanje probavnih smetnji.
S druge strane, med daje blagi karamelizirani okus pečenom povrću, a istovremeno pridonosi zdravlju jer je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Put do savršene juhe od bundeve – savjeti za besprijekoran okus
Trik za postizanje nevjerojatno bogatog okusa ove juhe zapravo je pečenje u pećnici. Kada bundevu pečete, posebno s medom, prirodni šećeri iz bundeve i meda počinju se karamelizirati. Ovaj proces dodaje bogatiji, slatkasti okus i stvara dublje arome, koje čine juhu ukusnijom.

Također i pečenjem ostalog povrća se zadržava njegova hranjiva vrijednost bolje nego kuhanjem na visokim temperaturama. Također, na ovaj način se poboljšava prirodna punoća okusa povrća, bez potrebe za dodatnim začinima ili masnoćama.
Zasučite rukave i pripremite se za kuhanje!
Sastojci koji su vam potrebni:
- 2 glavice smeđeg luka, narezane na četvrtine
- 2 režnja češnjaka, neoguljena
- 2 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki, grubo nasjeckane
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 800 ml povrtnog temeljca
- 25 g maslaca, nasjeckanog
- Kiselo vrhnje, sitno sjeckani vlasac i prepečeno kiselo tijesto, za posluživanje
Način pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Na pleh stavite narezani luk, češnjak i grubo nasjeckanu bundevu. Po vrhu pokapajte maslinovim uljem i medom te pospite mljevenim muškatnim oraščićem. Sve dobro začinite solju i paprom te rukama promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno obložili.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta ili dok povrće ne omekša i ne porumeni.
- Kada je povrće pečeno, prebacite ga u blender. Dodajte oko 250 ml povrtnog temeljca i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ako nemate dovoljno veliki blender, ovaj proces možete obaviti u nekoliko serija.
- Prebacite smjesu u veliki lonac, dodajte preostali temeljac i zagrijavajte na srednjoj vatri dok juha ne proključa. Kuhajte 10 minuta, a zatim umiješajte nasjeckani maslac kako biste dobili dodatnu kremoznost.
- Servirajte juhu u zdjelice, a na vrh stavite žlicu kiselog vrhnja i pospite svježim vlascem. Poslužite s prepečenim kruhom od kiselog tijesta za dodatnu hrskavost.
To je to! Kremasta, mirisna i punog okusa. Ova juha može zadovoljiti vašu potrebu za ukusnim i hranjivim obrokom, a uz to će vam pružiti nutritivne blagodati ove sezonske namirnice! Ako više volite rjeđu juhu, možete joj dodati više temeljca kako biste postigli željenu gustoću.
Kao što vidite, priprema je vrlo jednostavna. Možete se igrati sa sastojcima i dodati one koje volite. Za kremastiju i egzotičniju verziju možete dodati malo kokosovog mlijeka, za slatko-kiseli kontrast jabuku ili krušku, ili ako volite malo pikantnosti, možete dodati prstohvat sušenog čilija.
Uživajte u ovom divnom okusu tople juhe za hladne jesenske dane, koja nije samo hranjivo jelo već i podrška vašem imunitetu!