Vege sirnica (pinca)
Uskrs samo što nije pokucao na vrata. Osjeti se miris sirnice, čuje se sjeckanje sastojaka za francusku salatu. A vi se pitate kako uživati u tradicionalnim uskršnjim delicijama iako ste vegan ili jednostavno želite probati nešto novo? Na pravom ste mjestu! Pronašli smo način da tradicionalnu sirncu ili pincu zamijenimo jednako ukusnom veganskom alternativom i sad ćemo vam otkriti tajnu!
Jeste li spremni?
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 2 i pol šalice pirovog brašna (ili pšeničnog brašna)
- 1 vrećica suhog kvasca
- 4 žlice kokosovog šećera
- 200 grama kuhanog pirea od batata
- 3 žlice napitka od zobi ili nekog drugog biljnog mlijeka
- par kapi agavinog sirupa
- 1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 žličica bourbon vanilije u prahu
- prstohvat soli
- korica limuna
- korica pola naranče
Tradicionalno se dodaje i 15 g ruma, ali će vege sirnica biti jednako ukusna i bez toga. A ako želite da sirnica bude što žuća, u smjesu dodajte i žličicu kurkume.
Bacimo se na pripremu!
- Batat skuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ga i pustite da se ohladi. Ohlađeni batat nasjeckajte na sitno i u mikseru smiksajte zajedno s kokosovim uljem te koricama naranče i limuna.
- U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sol i kokosov šećer. Zatim dodajte smjesu od batata.
- Dok mijesite tijesto, po potrebi dodajte još brašna – tijesto ne smije biti ni previše gnjecavo, a ni previše suho.
- Tijesto stavite u dublju posudu, pokrite ga krpom i ostavite na toplom mjestu. Tijesto se treba dizati minimalno sat vremena, a preporučujemo da premijesite tijesto par puta tijekom dizanja.
- Nakon što se tijesto diglo podijelite ga na dvije jednake kugle. Pustite ga da se diže još 15-20 minuta te ga zatim premažite smjesom od agavinog sirupa i bademovog mlijeka.
- Pecite sirnicu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 30-ak minuta. Znat ćete da je gotova kad tijesto porumeni. 🙂
Kada bude ispečena, ponovno je premažite smjesom od agaivnog sirupa i bademovog mlijeka te je pustite da se ohladi. Po sirnici možete posuti i listiće badema kako bi okus bio još bogatiji.
Sretan Uskrs!