
Recepti za zdrave blagdanske kolače
Božić se bliži, a s njim i obiteljski ručak ili večera s prijateljima. Ako ste se ove godine odlučili organizirati blagdansko slavlje u svom domu, jasno je da ćete morati prirediti gozbu za sve prisutne. Iako su blagdanski neradni dani idealni za opuštanje, često se upravo tada zaboravi na uravnoteženu prehranu.

Kako biste izbjegli tešku hranu i istovremeno oduševili goste svim poslasticama koje pripremite, odabrali smo za vas nekoliko recepata u zdravijim verzijama koji su jednako ukusni. Zapišite ih u svoju bilježnicu, zapamtite ih ili zabilježite sastojke i način pripreme jer će vas gosti sigurno ispitivati o njima!
Kuglof s brusnicama, orasima i čokoladom
Uz ovu divnu kombinaciju sastojaka, vaš će dom biti ispunjen predivnim mirisima cimeta i korice naranče. Spoj suhog voća, čokolade i oraha garantira da će kuglof nestati sa stola u trenu, pa ne zaboravite fotografirati ga dok je još čitav! Njegova sočnost, bogata aroma i privlačan izgled čine ga savršenim izborom za blagdane – lako se priprema, izgleda prekrasno i ima fantastičan okus!

Sastojci:
- 3 jaja
- 1/2 šalice kokosovog šećera (ili meda/agavinog sirupa)
- 1/2 šalice kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)
- 1 šalica grčkog jogurta ili biljnog jogurta bez šećera
- 2 šalice pirovog brašna (ili integralnog brašna)
- 1/2 šalice bademovog brašna (za dodatnu sočnost)
- 1 prašak za pecivo
- Naribana korica jedne naranče (po želji i malo soka)
- 50 g suhih brusnica (natopljenih u vodi ili soku naranče da omekšaju)
- 50 g suhih marelica (sitno nasjeckanih)
- 40 g nasjeckane tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 40 g nasjeckanih oraha
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
Upute za pripremu:
1. Umutite jaja s kokosovim šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kokosovo ulje, grčki jogurt i naribanu koricu naranče. Po želji, možete dodati i žlicu soka od naranče za dodatnu aromu.
2. Zatim postupno u smjesu dodajte prosijano pirovo i bademovo brašno, kako bi kuglof bio lagan i prozračan, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Na kraju umiješajte sitno nasjeckane brusnice, marelice, orahe i komadiće čokolade.
3. Smjesu ulijte u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali kokosovim uljem i posuli brašnom ili obložili papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180 °C oko 45 minuta ili dok čačkalica, probodena u sredinu, ne izađe suha.
4. Kad se kuglof ohladi, prelijte ga rastopljenom tamnom čokoladom (najbolje bez šećera). Po želji, možete posuti nasjeckane orahe ili kokosove pahuljice po vrhu za bogatiji izgled, a zatim ga režite na kriške.
Linzer keksići s domaćim pekmezom
Suhi božićni kolačići izvrsna su opcija za proslave s puno uzvanika. Mogu dugo stajati, a svi ih rado grickaju. Budući da ih je lako pojesti u većim količinama u kratkom vremenu, kako biste vi i vaši najmiliji izbjegli višak kalorija i šećera, pripremili smo recept za nutritivno bogatiju i zdraviju verziju linzera – klasičnih prhkih keksića za uživanje bez grižnje savjesti!

Sastojci za tijesto:
- 3/4 šalice zobenog brašna
- 1/3 šalice pirovog brašna
- 200 g prženih orašastih plodova
- 25 g tapioka škroba
- 50 g kokosovog šećera
- 50 g javorovog sirupa
- 1 jaje
- 1 čajna žličica praška za pecivo
Sastojci za pekmez od brusnica:
- 2 šalice svježih brusnica
- 1/2 šalice vode
- 1/4 šalice javorovog sirupa
Upute za pripremu:
1. Zagrijte pećnicu na 150 °C i za to vrijeme pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
2. U jednoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, mljevene orašaste plodove, tapioka škrob, kokosov šećer i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli umutite jaje i dodajte javorov sirup.
3. Polako dodajte mokru smjesu u suhu i umijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo tapioka škroba kako biste postigli odgovarajuću konzistenciju.
4. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 15 minuta. Kada odstoji, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i izrežite oblike linzera pomoću omiljenih modlica.
5. Kolačiće pecite 10-13 minuta, pazeći da ostanu prhki i svijetli.
6. Za pripremu pekmeza, u tavi sjedinite brusnice, vodu i javorov sirup. Pirjajte na laganoj vatri dok brusnice ne postanu mekane i sočne. Potom brusnice usitnite blenderom dok ne dobijete glatki pekmez, a zatim ga prebacite u staklenku i ohladite.
7. Ohlađene linzere spajajte pekmezom – dovoljno je oko pola čajne žličice po kolačiću.

Jednostavne raffaello kuglice
Još jedan desert koji će se savršeno uklopiti na vaš blagdanski stol, a neće vam oduzeti mnogo vremena, svakako su Raffaello kuglice. Ovaj omiljena slastica svih ljubitelja kokosa ne samo da je ukusna, već na stolu izgleda elegantno i luksuzno. Najbolje od svega je što je možete pripremiti od samo tri sastojka, a pogodna je i za vegane i ne sadrže ni brašno ni klasični šećer.

Sastojci:
- 80 g otopljenog kokosovog maslaca
- 40 g kokosovih mrvica
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
Upute za pripremu:
1. U zdjeli pomiješajte otopljeni kokosov maslac, kokosove mrvice i javorov sirup dok ne dobijete homogenu smjesu.
2. Stavite smjesu u hladnjak na otprilike 10 minuta kako bi se stisnula i olakšala oblikovanje.
3. Izvadite smjesu iz hladnjaka i oblikujte male kuglice. Ako želite, u svaku kuglicu u sredinu možete staviti jedan badem za dodatni okus i teksturu.
4. Oblikovane kuglice uvaljajte u kokosove mrvice kako bi dobile klasičan izgled Rafaelo kuglica.
5. Kuglice spremite u hladnjak do posluživanja. Poslužite ih hladne i uživajte u njihovom finom okusu!
Hrskava čokoladna poslastica s datuljama i bademima
Nemojte propustiti ovaj jednostavan, brz i ukusan recept koji je danas postao veliki trend! Ova slasna poslastica od datulja zaista je nešto posebno jer spaja različite okuse u zdrav i delikatan zalogaj koji se istovremeno topi i hrskavo puca u ustima. Trebat će vam samo 5 sastojaka da pripremite ovu čokoladnu deliciju kojoj nitko neće moći odoljeti!

Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 1/2 šalice badema
- 1/2 šalice maslaca od badema (ili maslaca po želji)
- 10-15 mekanih datulja (bez koštica)
- Morska sol
Upute za pripremu:
1. Pripremite bademe tako da prvo zagrijete pećnicu na 180°C. Posložite ih na lim za pečenje i pecite 5-8 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne zamirišu. Ostavite ih da se ohlade, a zatim grubo nasjeckajte.
2. Otopite čokoladu koristeći dvostruki lonac ili mikrovalnu pećnicu. Polovicu otopljene čokolade ravnomjerno rasporedite u obloženu tepsiju. Zatim stavite tepsiju u hladnjak ili zamrzivač da se čokolada stisne.
3. Sada dodajte slojeve, tako da na ohlađeni sloj čokolade posložite datulje bez koštica i lagano ih pritisnete kako bi se zalijepile. Premažite sloj maslaca od badema preko datulja.
4. Pospite nasjeckane bademe preko sloja maslaca. Na kraju prelijte preostalom rastopljenom čokoladom.
5. Vratite tepsiju u zamrzivač na otprilike 20 minuta dok se slojevi ne stisnu i povežu u kompaktan sloj. Izvadite iz tepsije, izlomite na grube komade i pospite ljuskicama morske soli za završni dodir.
6. Čuvajte u hladnjaku i poslužite ovu slatku poslasticu kada vam dođu prijatelji, rodbina i ostali gosti.
Jestive šiške
Nešto što će zasigurno privući pažnju su slastice neobičnih oblika, potpuno drugačije od klasičnih. Iako će najmlađi biti oduševljeni, ni odrasli neće ostati ravnodušni prema njihovom okusu. Priprema je izuzetno jednostavna i brza, a korišteni sastojci su kvalitetni i prije svega zdravi. Iako izgledaju poput šiški, uz malo mašte možete ih zamisliti i kao male novogodišnje borove. Bez obzira na sve, fantastično će se uklopiti u zimsku atmosferu i božićni stol, donoseći radost i toplinu svakom okupljanju!

Sastojci:
- 200 g mljevenih zobenih pahuljica ili integralnih keksića
- 2 žlice meda (ili zaslađivač po izboru, poput eritritola ili stevije, po ukusu)
- 2 žlice sirovog kakaa
- 80 g bademovog maslaca (ili maslaca od kikirikija bez šećera)
- Mlijeko po potrebi (biljno mlijeko poput bademovog ili zobenog)
- 20-30 g organskih kukuruznih pahuljica
- 100 g tamne čokolade sa 70-85% kakaa
Upute za pripremu:
1. Pomiješajte mljevene zobene pahuljice, kakao i med u zdjeli dok se sastojci ne sjedine. Dodajte bademov maslac i postupno dolijevajte biljno mlijeko dok ne dobijete smjesu prikladnu za oblikovanje. Smjesa treba biti čvrsta, ali ne presuha i lomljiva, tj. takva da se ne raspada ili mrvi kad je oblikujete.
2. Oblikujte smjesu u stožac ili kuglice. Oko svake kuglice rasporedite kukuruzne pahuljice tako da podsjećaju na šiške.
3. Otopite tamnu čokoladu s malo biljnog vrhnja ili kokosovog ulja na niskoj temperaturi uz miješanje. Prelijte čokoladu preko kukuruznih šiški.
4. Ostavite šiške da se stisnu u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Muffini s bananama i borovnicama
Ako imate izbirljive prijatelje ili obitelj, mafini su uvijek siguran izbor. Posebno kada im dodate voćne sastojke koji izvrsno upotpunjuju njihov okus. Najbolji dio? Lako ih možete prilagoditi svojim željama. Za bogatiji okus dodajte nasjeckane lješnjake ili bademe, prelijte ih čokoladom ili medom te ukrasite po vlastitom ukusu. 😊

Sastojci:
- 3 zrele banane
- 3 jaja
- 100 g maslaca od badema (možete koristiti kikiriki maslac ili neki drugi po želji)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 čašica svježih borovnica
Upute za pripremu:
1. U velikoj zdjeli izgnječite banane vilicom dok ne dobijete glatku kašu. Dodajte jaja, maslac od badema i prašak za pecivo. Miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine u homogenu smjesu.
2. Lagano umiješajte borovnice u smjesu, pazeći da se ravnomjerno rasporede, ali da ne izgnječite previše plodove.
3. U kalupe za muffine stavite papirnate košarice ili ih premažite s malo ulja. Žlicom napunite kalupe smjesom do oko 3/4 visine.
4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok muffini ne dobiju zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
5. Izvadite muffine iz pećnice i ostavite ih da se prohlade u kalupu nekoliko minuta, zatim ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
