
Proslavite Svjetski dan pizze uz ovu neodoljivu talijansku deliciju
Moglo bi se reći da je jedna od najpopularnijih kuhinja današnjice svakako talijanska. Karakteristična i prepoznatljiva jela, poput pizze, tjestenine i lazanja, omiljeni su specijaliteti kojima je teško odoljeti – rado ih naručujemo u restoranima, ali ih često pripremamo i kod kuće. Iako klasični recepti nisu uvijek najzdraviji, danas postoji mnogo kreativnih ideja kako napraviti malo drugačije verzije koje jednako oduševljavaju. Jedina je razlika u tome što sadrže manje kalorija od tradicionalnih jela, primjerice carbonare ili capricciose.

Kako nam se bliži Svjetski dan pizze, koji se obilježava 8. veljače, pripremili smo za vas recepte za pizze s našim zdravim, organskim sastojcima dostupnima u našoj web trgovini i fizičkim trgovinama u Splitu. Osim toga, u nastavku ćete pronaći i video koji prikazuje kako jednostavno i brzo pripremiti ovu talijansku deliciju od specifičnih sastojaka i već gotove, spremne podloge. No prije svega, pogledajmo neke zanimljive činjenice o ovom neodoljivom jelu.
Jeste li znali? 3 zanimljive činjenice o pizzi

1. Najveću pizzu na svijetu napravio je tim pizza majstora (Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi i Matteo Giannotte) u Rimu 13. prosinca 2012. godine. Površina joj je iznosila 1.261,65 kvadratnih metara i nazvana je “Ottavia” u čast rimskog cara Oktavijana Augusta.
2. Pizza je prvi put stigla u svemir 2001. godine kada je ruski kozmonaut Jurij Usačov primio dostavu na Međunarodnu svemirsku postaju. Ova neobična isporuka, koju je organizirao Pizza Hut, koštala je otprilike milijun dolara.
3. Natjecanja u brzom konzumiranju pizze donose nevjerojatne rekorde. Tako je 2008. godine Joey Chestnut na natjecanju “Famiglia Pizza” u New Yorku pojeo čak 45 komada pizze u samo 10 minuta, osvojivši prvo mjesto.
Dva lica pizze – recepti za neodoljivu slatku i slanu verziju
Pravilno doziranje sastojaka, čekanje da tijesto naraste, oblikovanje, a zatim i čišćenje kuhinje. Sve su to slatke muke koje nas čekaju ako se odlučimo pripremiti pizzu od početka do kraja u svom domu. Kako biste si olakšali postupak i uštedjeli vrijeme, naša preporuka je da isprobate Bauckhof organsku smjesu za tijesto za pizzu. Ovaj praktičan proizvod sadrži sve što vam je potrebno i značajno skraćuje vrijeme pripreme. Za samo 25 minuta imat ćete gotovu podlogu spremnu za dodavanje omiljenih sastojaka!
Domaća pizza s tunom
Pizza ne mora uvijek biti klasična i predvidiva. Uz samo nekoliko sastojaka možete pripremiti jednako ukusnu, a ujedno i zdraviju alternativu.

Sastojci:
- Smjesa za tijesto za pizzu Bauckhof
- La Selva polpa di pomodoro
- Sonnentor začin za pizzu
- Šalica nasjeckanog sira
- Konzervirana tuna
- Maslinovo ulje
- Kukuruz
Upute za pripremu:
1. Zagrijte pećnicu na 225 °C. Sadržaj Bauckhof smjese za tijesto istresite u zdjelu. Dodajte 250 ml mlake vode i dvije žlice maslinovog ulja. Mijesite tijesto pomoću ručnog miksera s nastavkom za miješenje dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Pripremite lim za pečenje tako da ga prekrijete papirom za pečenje ili premažete uljem. Tijesto lagano pospite škrobom kako bi se lakše razvaljalo, zatim ga ravnomjerno razvucite.
3. Rajčicu pomiješajte sa Sonnentor začinom i tom mješavinom premažite tijesto. Potom dodajte naribani sir po vašem izboru. Konzerviranu tunu ocijedite od viška tekućine i ravnomjerno rasporedite po siru. Na kraju dodajte kukuruz.
4. Pecite u sredini pećnice 15-20 minuta, odnosno dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno smeđe boje. Poslužite i uživajte dok je toplo!
Na podlogu možete dodavati što god poželite, izbor je potpuno na vama. Suhomesnati proizvodi su dobra opcija, ali ako ih želite izbaciti iz prehrane, možete ih zamijeniti povrćem, primjerice patlidžanom, tikvicama ili gljivama. Odličan dodatak su i masline, ajvar umjesto umaka od rajčice, mozzarella ili rukola.
Slatka pizza s voćem
Danas je sve popularnija i slatka pizza pa ako vam se jede nešto slatko, lako je možete pripremiti kod kuće i uživati u ukusnoj užini s obitelji i prijateljima. Za pripremu tijesta možete koristiti Bauckhof smjesu, koja sadrži brašno od smeđe riže, mljevene ljuske psiliuma i kvinoju u prahu. Iako ima malo morske soli, tko kaže da kombinacija slatkog i slanog ne može biti fina?

Sastojci:
- Smjesa za tijesto za pizzu Bauckhof
- Sok od ananasa
- Voćni namaz od brusnice i naranče
- Cimet
- Keksi od pira
- Breskve (narezane na komade)
- Tamna čokolada
Upute za pripremu:
1. Najprije pripremite tijesto prema uputama na pakiranju (isti postupak kao i kod slane verzije). Tijesto pecite samostalno, a neposredno prije nego što bude potpuno pečeno, izvadite ga iz pećnice, vilicom izbockajte rubove i prelijte ih s nekoliko žlica soka od ananasa. Nakon toga vratite tijesto u pećnicu i pecite još nekoliko minuta dok podloga ne bude potpuno gotova.
2. Vruću podlogu premažite voćnim namazom od brusnice i naranče, a zatim pospite malo cimeta i mljevenog pirovog keksa (kojeg ste prethodno usitnili u blenderu). Na sloj namaza rasporedite narezane breskve ili drugo voće po vašem izboru, poput banana, ananasa ili kivija.
3. Na kraju preko voća dodajte naribanu čokoladu i vratite pizzu u pećnicu na kratko – tek toliko da se čokolada otopi. Kada je gotova, izvadite je i uživajte dok je još topla!
Baš kao i kod slane varijante, način slaganja sastojaka ovisi isključivo o vašem ukusu. Isprobajte različite kombinacije i pronađite onu koja vam najbolje odgovara. Možete koristiti različite slatke namaze poput kreme od pistacija, džema od marelice, lješnjakova namaza ili proteinskog namaza s prženim kikirikijem. Što se tiče keksa, možete birati zobene kekse s limunom, kokos kekse ili integralne verzije bez šećera – važno je samo da ih dobro usitnite prije korištenja.
Savršen obrok u trenu – pizza sa Schnitzer organskom podlogom
Ako vam se ne da razvlačiti tijesto ili jednostavno nemate vremena za dugotrajan postupak pripreme, a već osjećate glad, Schnitzer bio pizza podloga bit će vam odlično rješenje! Dovoljno je samo otvoriti pakiranje i odmah na nju možete slagati ono što volite.
U videu ispod možete pogledati još jedan odličan recept upravo s ovom podlogom i saznati od kojih je sastojaka iz Bio Planeta napravljena. Uživajte u fantastičnim obrocima i ne zaboravite posjetiti naše trgovine 7. i 8. veljače, gdje vas očekuju popusti na ove i mnoge druge proizvode!