
Tjestenina sa šparogama i kozicama
Zaredali su se sunčani dani i proljeće je u punom jeku. A što je to proljeće bez šparoga?
Sezona niskokaloričnih, ali vitaminima, mineralima, vlaknima i bjelančevinama bogatih šparoga traje te je od njih moguće napraviti brz, lagan i hranjiv ručak. Iskoristimo sezonu šparoga dok traje i ovog ih puta spojimo s moćnim izvorom proteina i omega-3 masnih kiselina – kozicama.
Tako je i na red došla tjestenina sa šparogama i kozicama! Brz, jednostavan i preukusan recept koji vas neće dugo zadržati u kuhinji. Skuhajte zdrav i hranjiv ručak u svega 10-ak minuta!
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 800 g svježih šparoga
- 2 režnja češnjaka
- 300 g očišćenih repova kozica
- 400 g tjestenine
- 40 g maslaca
- maslinovo ulje
- sol i papar
A sada se bacimo na kuhanje!
- U lonac s posoljenom proključalom vodom stavite kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, pripremite šparoge i kozice.
- Za početak, operite šparoge i odstranite tvrdi donji dio stabljike. Mekani dio šparoge izrežite na komade željene veličine.
- U zagrijanoj tavi, na maslinovom ulju, dodajte sitno narezan češnjak i pržite 1-2 minute. Zatim dodajte šparoge i pirjajte na laganoj vatri 5 minuta.
- Dodajte maslac te, kada se rastopi, dodajte očišćene repove kozica i začinite sa soli, paprom i drugim začinima po želji.
- Pirjajte još 3 minute uz povremeno miješanje.
- Kada je tjestenina kuhana, dodajte je u tavu sa šparogama i kozicama. Dobro promiješajte i pospite naribanim sirom prije posluživanja.
Nije moglo jednostavnije zar ne?
A ako želite probati vegansku verziju tjestenine sa šparogama, kozice zamijenite s tofuom narezanim na kockice, a umjesto običnog maslaca upotrijebite kokosov maslac ili maslac od zobi. Sigurno će biti jednako ukusno!
Dobar tek!
