
Veganski čokoladni kolač
Zamisli sočan, čokoladni kolač koji se topi u ustima. A sada zamisli da taj kolač ne sadrži ni trunku jaja, mlijeka ili maslaca. O da, moguće je!
Upravo si zamislio veganski čokoladni kolač, a mi imamo recept koji jednostavno moraš probati!
Tamna čokolada bez šećera, kao savršeni omjer užitka i zdravih nutrijenata, nepogrešivi je izbor za sve ljubitelje čokolade koji traže prepoznatljiv okus kakaa bez dodanog šećera.
Jednako ukusan i moćan suputnik našeg veganskog kolača je indijski orah koji obiluje proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, čineći tako ovaj kolač i zdravim i ukusnim. A kada se tom, već moćnom paru, pridruži i badem, bogat vitaminima i mineralima, dobijemo uravnoteženu mješavinu hranjivih tvari, tekstura i okusa.
Ovaj recept krije tajnu savršene sinergije tamne čokolade, indijskog oraha i badema, a mi smo tu da ti je otkrijemo!
Ovaj neodoljivi čokoladni kolač zasigurno će osvojiti tvoje nepce, a gotov je za 40-ak minuta.
Jednostavno, čokoladno i ukusno. Zar može bolje!?

Potrebni su sljedeći sastojci za veganski čokoladni kolač:
Za biskvit:
- 1 čaša indijskih orasa
- 1/2 čaše badema
- 2 čajne žlice chia sjemenki + 2 žlice vode
- 1 čaša integralnog pšeničnog brašna
- 1 žlica tapioka škroba
- 1 čajna žlica sode bikarbone
- 2 žlice kokosovog šećera
- 1 žlica agavinog sirupa
- malo limunovog soka (pola limuna)
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 i pol čaša napitka od zobi
Za preljev:
- 150 g tamne čokolade
- 1 čaša napitka od zobi
- 2 čajna žlica tapioka škroba + 2 žlice vode
A sada krenimo na slatki dio!
- Pripremu biskvita započnite miješanjem integralnog pšeničnog brašna, tapioka škroba, sode bikarbone i kokosovog šećera u jednoj zdjeli. Smjesi dodajte prethodno izmiksanu smjesu chia sjemenki i vode te mljevene indijske orahe i bademe. U drugoj zdjeli pomiješajte agavin sirup, limunov sok, kokosovo ulje i napitak od zobi.
- Nakog toga, mokre sastojke ulijte u smjesu sa suhima i miješajte dok se ne sjedine.
- Smjesu izlijte u posudu za pečenje, koja ste prethodno premazali uljem i posuli s malo brašna.
- Biskvit pecite oko 30 minuta na 180 °C.
- Za to vrijeme, na vodenoj pari rastopite tamnu čokoladu. Dodajte čašu napitka od zobi te kratko prokuhajte. Zatim, u čaši promiješajte tapioka škrob s vodom i ulijte u rastopljenu čokoladu. Miješajte dok preljev ne dobije gustoću pudinga.
- Ravnomjerno rasporedite ohlađeni preljev po ohlađenom biskvitu.
Uz ovaj recept, veganski kolač zasigurno postaje sinonim za neodoljivu slasticu koju ćete s guštom jesti bez grižnje savjesti.
Uživajte!