Veganski rižoto od šparoga, graška i pinjola
Rižoto je mnogima omiljeno jelo, i to s razlogom – njegove varijante su beskrajne, a priprema izrazito jednostavna. Može se kombinirati sa svim povrćem, a vrhunac sezone šparoga znači samo jedno – vrijeme je za rižoto sa šparogama.
A kada se tome pridoda bogat orašasti okus, hrskava tekstura i nutritivna vrijednost pinjola, znamo da krećemo u kulinarsku avanturu koja će oduševiti vaša nepca!
Ovom laganom, ali ukusnom veganskom rižotu osnovu čini riža. Bez kvalitetne riže, rižoto gubi svoju čar, stoga Dennree integralna riža uskače u spas. Glavna zvijezda je njezin škrob, koji daje teksturu, a integralna riža aromatična je i orašasta te zadržava svoju teksturu i nakon kuhanja. Integralna ili smeđa riža nutritivno je bogata i preporučuje se da se kuha se u omjeru 1:2 s vodom, oko 50 minuta.
Još su i stari Rimljani znali moć šparoga pa ni ne čudi činjenica da su pronašle put i do rižota. Osim što su niskokalorične, šparoge su bogate i vitaminima, mineralima, vlaknima i bjelančevinama te su savršeni dodatak raznovrsnim jelima.
Uz šparoge, savršeni dodatak veganskom rižotu je grašak. Slatkaste note graška savršeno se ljube s blagom gorčinom šparoga, čineći tako veganski rižoto jednostavno neodoljivim. Bez obzira odlučili li se za svježi ili suhi grašak, dodavanjem ovog povrća obogaćujete jelo hranjivim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Spremite se i uživajte u ukusnoj avanturi s receptom za veganski rižioto od integralne riže, šparoga, graška i pinjola koji će vas zasigurno oduševiti i inspirirati da se upustite u nove veganske gastronomske avanture!
Potrebni su sljedeći sastojci za ovaj veganski rižoto:
- 500 g Integralne bio riže dugog zrna ili bilo koja druga riža
- 9547400 g svježe šparoga (očišćene i oprane) ili konzervirane
- 200 g svježeg ili suhog graška
- 20 g pinjoli sibirskog bora
- 1 bijeli luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- 6 jušnih žlica maslinovog ulja
- 2 litre povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica mente (nasjeckane)
- 1 jušna žlica bosiljka (nasjeckanog)
- naribana kora limuna
- sok jednog limuna
- sol i papar (i drugi začini po želji)
Sada kreće zabavni dio – priprema:
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i popržite šparoge. Kada omekšaju, prebacite ih u zdjelu. Zatim u istom loncu popržite luk sa soli i paprom. Pržite dok luk ne omekša, a onda dodajte češnjak i pržite 30-ak sekundi.
- U lonac dodajte rižu i postepeno dodajte prethodno zagrijan povrtni temeljac, sve dok riža ne postane al dente. Konstantno miješajte jer se tako otpušta škrob iz riže i rižoto bude željene kremaste strukture. Dodajte sok od limuna i njegovu koricu te nasjeckanu mentu i bosiljak.
- U drugom loncu kuhajte grašak sve dok ne omekša. Za to vrijeme popržite pinjole na tavi (bez masnoće), kako bi njihov svojstven okus još više došao do izražaja, te ih zatim dodajte u lonac s rižom. Par minuta prije kraja kuhanja rižota, dodajte grašak i nastavite miješati.
- Za kraj, dodajte šparoge te začinite rižoto po ukusu.
Savjetujemo da rižoto maknete s vatre prije nego se cijeli povrtni temeljac iskuha kako bi ostao sočan!
Dobar tek!
2 mišljenja o “Veganski rižoto od šparoga, graška i pinjola”
Risotto nije risotto ako se ne napravi sa rižom Arborio. Osim toga treba uvijek dodati malo maslaca sa maslinovim uljem (nikako 6 jusnih žlica – možda dvije) kad se przi luk i češnjak. S temeljcenm se uvijek doda malo crnog vina (može i bijelo).Vegani neka izvole kako njima paše, ali nemojte to zvati risotto.
Tko nema novaca za carnaroli može kupiti jeftini arborio.