Vege njoki s pistacijom
Domaći njoki u kremastom umaku mnogima je jedno od omiljenih jela. Međutim, znamo da mnogi od vas traže alternativu tradicionalnom receptu, bilo zbog alergije na jaja i pšenično brašno, bilo zbog toga što se vegani ili, jednostavno, jer želite probati nešto novo! Zato vam donosimo recept za savršene njoke bez jaja i bez pšeničnog brašna u preukusnom, kremastom umaku od pistacija.
Kombinacija tofua, pirovog brašna, kvasca i maslinovog ulja odgovorna je za ove mekane njoke, a zeleni umak od graška, pistacija, bosiljka i limuna stvara harmoničnu kombinaciju slatkog i osvježavajućeg okusa koji će vas jednostavno osvojiti.
Za ovaj brz, jednostavan i izuzetno ukusan obrok, potrebni su sljedeći sastojci:
- 250 g tofua
- 70 g pirovog brašna
- 2 žlice kvasca
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 žlica veganskog maslaca
- 1 žlica vode
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 100 g graška
- 30 g svježeg bosiljka
- 65 g pistacija, oguljenih
- 2 žlice ulja od konoplje
- 1 veliki režanj češnjaka
- 1/3 žličice soli
- sok od jednog limuna
Pripremu započnite s njokima!
- Za početak u mikseru usitnite tofu te dodajte brašno, kvasac, sol i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu.
- Zamjesite tijesto te po potrebi dodajte još brašna. Kada smjesa bude glatka, podijelite je na 4 dijela, razrezite na duguljaste komade koje ćete potom narezati na male jastučiće – njoke. Prekrijte ih vlažnom krpom te se bacite na izradu umaka.
- U mikser stavite grašak, bosiljak, sok limuna, pistacije, ulje konoplje, sol, režanj češnjaka i malo vode te sve smiksajte. Dodajite vode i miksajte sve dok ne dobijete kremastu smjesu.
- U proključalu posoljenu vodu stavite kuhati njoke. Za to vrijeme, na tavi otopite maslac i dodajte žlicu vode, žlicu limunovog soka i sitno nasjeckani češnjak. Zatim, uz stalno miješanje, dodajte ranije pripremljeni umak od graška i pistacija.
- Kada njoki isplivaju na površinu znat ćete da su skuhani te ih onda dodajte ih u tavu s umakom. U umak možete dodati i malo vode u kojoj su se kuhali njoki, ako želite malo rjeđi umak, ili još maslaca, ako želite da bude kremastiji.
I za čas posla, vege njoki u umaku od pistacija su gotovi.
Uživajte!