
Vege proteinski cheesecake bez šećera
Dobro, realno, kad ti netko kaže “zdrav kolač”, prva pomisao je: bljutav, suh i podsjeća na karton. Ali budi siguran da je ovaj cheesecake sve suprotno od toga! Kremast je, sladak, osvježavajuć i totalno će ti zadovoljiti potrebu za slatkim. A najbolji dio? Neće ostaviti onaj neugodan osjećaj kao da si pojeo pola šećerane.

U njemu nema rafiniranog šećera, mliječnih proizvoda ni jaja, ali zato ima proteina, teksturu koja stvarno podsjeća na pravi cheesecake i neodoljiv okus zbog koga ga vrlo vjerojatno nećeš htjeti dijeliti s drugima. Ako si vegan, na dijeti ili jednostavno voliš slastice koje ti neće teško pasti na želudac – ovo je to! Savršen je i kao post-workout treat, vikend desert ili čak kao impresivna slastica koja će osvojiti ukućane i goste – a nitko neće ni naslutiti da je zdrava! 😉
Sastojci (za nadjev):
- 400 g silken tofua (to je onaj mekani, kremasti tofu – ne onaj koji se reže na kocke)
- 200 g veganskog skyra (ili bilo kojeg biljnog jogurta gušće teksture – kokosov, sojin, bademov…)
- 1 žlica škroba
- 150 g javorovog sirupa, agave ili meda*
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
*Ako ti je stalo do veganske verzije, koristi agavin ili javorov sirup. Ako nije, slobodno koristi med.
Voćni preljev (coulis):
Možeš koristiti gotov džem od maline bez šećera, zaslađen stevijom. Ali, ako ti se eksperimentira s okusima, možeš pripremiti i domaći coulis. Za njega će ti trebati:
- 1 šalica smrznutih borovnica ili malina
- Malo limunovog soka
- Prirodni zaslađivač (eritrit, stevija…)
Prokuhaj kratko dok ne postane gušće. Prelij preko ohlađenog cheesecakea.
Podloga (neobavezno):
Nema je u originalnom receptu, ali ako voliš klasični cheesecake vibe, dodaj i podlogu. Evo dvije opcije:
Brza i jednostavna varijanta:
- 120 g mljevenog keksa (bez šećera)
- 50 g kokosovog ulja
Pomiješaj sastojke dok ne dobiješ smjesu nalik mokrom pijesku i utisni je u dno kalupa.
Nutritivno bogatija, malo „fit“ verzija:
- 70 g mljevenih badema
- 40 g zobenih pahuljica
- 40 g kokosovog ulja
Blendaj sve sastojke zajedno i utisni kao bazu.
Upute za pripremu:
1. Sve sastojke za nadjev ubaci u blender i blendaj dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu. Ako koristiš podlogu, utisni je na dno kalupa (18–20 cm). Ako ne, slobodno preskoči taj korak.
2. Ulij nadjev u kalup i poravnaj površinu. Cheesecake peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C, 35 do 40 minuta.
3. Nakon pečenja, ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebaci u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći).
4. Prije posluživanja prelij voćnim preljevom i uživaj!

Za ovu lagano kiselkastu, osvježavajuću poslasticu s voćnim twistom voljeli bismo da znate i ovo… Ne, tofu se neće osjetiti, i da, možete je jesti i za doručak. Ne, ne morate biti vegan da bi vam se svidjela, i da, klinci će je vrlo rado pojesti bez pitanja „A što je ovo?“. Napravite je samo jednom i kladimo se da će odmah zauzeti prvo mjesto na vašoj listi omiljenih deserata!