
5 najboljih dodataka prehrani za ublažavanje simptoma alergije
Sezonske alergije su za mnoge ljude poput nepozvanog gosta – dođu iznenada, zadrže se predugo i ostave nas iscrpljenima. Ako si među onima koje svake godine u isto vrijeme počnu mučiti curenje nosa, svrbež očiju, stalno kihanje ili umor, znaš o čemu govorimo.

Iako antihistaminici i drugi lijekovi mogu pomoći, mnogi traže prirodnije načine i alternative za ublažavanje simptoma. Dobra vijest je da postoje dodaci prehrani koji mogu pozitivno utjecati na imunitet, ublažiti upalu i smanjiti reakcije tijela na alergene. U nastavku ti predstavljamo 5 najboljih prirodnih saveznika u borbi protiv sezonskih alergija.
1. Vitamin C
Vitamin C je klasik među vitaminima, ali kada je riječ o alergijama, ima itekako važnu ulogu jer djeluje kao prirodni antihistaminik. Kada tijelo dođe u kontakt s alergenima poput peludi, prašine ili dlaka kućnih ljubimaca, imunološki sustav pretjerano reagira i oslobađa histamin – kemijsku tvar odgovornu za klasične simptome alergije poput začepljenog nosa, kihanja, suznih očiju, svrbeža i umora.

Tada na scenu stupa vitamin C, koji može smanjiti razinu histamina u krvi, a time i ublažiti neugodne simptome. No, to nije sve. Vitamin C ima i snažno protuupalno djelovanje, pomaže u regeneraciji oštećenih sluznica (npr. nosa i sinusa) te podržava normalno funkcioniranje imunološkog sustava, što znači da tvoje tijelo može učinkovitije prepoznati i kontrolirati pretjerane reakcije na alergene.

Preporučena dnevna doza tijekom sezone alergija je od 500 do 1000 mg, a kod izraženijih simptoma može se uzimati i do 2000 mg, no bitno je ne pretjerivati. Najbolje ga je konzumirati uz obrok, jer se tako lakše apsorbira i manje iritira želudac. Dostupan je u raznim oblicima, od tableta i kapsula do praha koji možeš dodati u smoothie ili vodu.
2. Probiotici
Kada razmišljamo o alergijama, crijeva vjerojatno nisu prva stvar koja nam pada na pamet. No možda bi trebala biti. Sve više istraživanja potvrđuje ono što drevne tradicije već dugo tvrde da zdravlje počinje u crijevima. Kada su crijeva u disbalansu, i imunitet postaje zbunjen, često pretjerano reagirajući na inače bezopasne tvari poput peludi, prašine ili hrane.

U crijevima se nalazi čak 70–80% našeg imunološkog sustava, a u njima žive milijarde mikroorganizama – dobrih i loših bakterija koje zajedno čine crijevnu mikrofloru (ili mikrobiotu). Kada je ravnoteža narušena, bilo zbog stresa, loše prehrane, antibiotika ili zagađenja, dolazi do poremećaja imunološke funkcije, a alergijske reakcije postaju izraženije.

Tada stupaju na scenu probiotici – „dobre“ bakterije koje pomažu obnoviti narušenu crijevnu floru, smanjuju upale i umiruju hiperaktivni imunitet. Oni djeluju poput tima koji vraća red u organizam i pomaže mu razlikovati stvarne prijetnje od bezopasnih tvari.
Kako probiotici pomažu kod alergija?
Određeni sojevi probiotika, poput Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis i Bifidobacterium longum, pokazali su se posebno djelotvornim u ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa, ekcema, pa čak i astme.

Probiotici smanjuju proizvodnju imunoglobulina IgE, koji je ključan za alergijske reakcije, te istovremeno potiču proizvodnju T-regulatornih stanica, odnosno “čuvara ravnoteže” u imunološkom sustavu.
Savjet za korištenje:
Preporučuje se uzimanje probiotika s više sojeva, a posebno su korisni oni proizvodi koji sadrže kombinaciju sojeva Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbolje ih je uzimati ujutro natašte ili uz lagani obrok, s čašom vode, i to barem 4 do 6 tjedana prije početka sezone alergija, kako bi se mikroflora na vrijeme stabilizirala.

Redovitost je ključ uspjeha – povremeno uzimanje neće imati isti učinak. Za maksimalnu dobrobit, probiotike kombiniraj s prebioticima (biljnim vlaknima koja služe kao hrana dobrim bakterijama). Namirnice poput češnjaka, luka, banana i zobenih pahuljica savršene su za tu svrhu.
3. Spirulina
Na prvi pogled, tko bi rekao da mikroskopska alga, koja raste u slatkovodnim jezerima, može biti izuzetno korisna u ublažavanju alergijskih reakcija. Nemoj da te njezin izgled zavara! Ova drevna superhrana, bogata klorofilom, već se tisućama godina koristi zbog svojih iznimnih nutritivnih svojstava.

Jedan od razloga zašto se spirulina smatra djelotvornom jest njezina sposobnost da inhibira otpuštanje histamina, koji je glavni krivac za alergijske simptome. Osim toga, spirulina sadrži obilje antioksidansa i protuupalnih spojeva koji dodatno umiruju imunološki sustav i pomažu tijelu da se lakše nosi s iritacijama izazvanima alergenima.
Prednosti spiruline kod alergija:
- Ublažava simptome alergijskog rinitisa (upale nosne sluznice izazvane alergenima)
- Podupire detoksikaciju organizma, osobito jetre, što dodatno pomaže kod alergijskih reakcija
- Jača imunitet i povećava razinu energije
- Pomaže u obnavljanju sluznice dišnih puteva i potencijalno sprječava ponovne iritacije

Spirulinu možeš konzumirati u obliku praha, tableta ili kapsula. Najjednostavniji način da je uključiš u svoju svakodnevnu rutinu jest da prah spiruline dodaješ u smoothieje, jogurt, sokove ili vodu. Ako ti okus ne odgovara, tablete su odlična alternativa. Ona djeluje najbolje kad se uzima redovito, barem nekoliko tjedana prije početka sezone alergija te tijekom cijelog razdoblja izloženosti alergenima.
4. Kvercetin
Kvercetin možda nije ime koje ti odmah zvuči poznato, ali ako voliš luk, jabuke, bobičasto voće ili čaj, vrlo vjerojatno ga već svakodnevno unosiš u organizam. Riječ je o moćnom biljnom flavonoidu, odnosno prirodnom spoju koji biljkama daje boju, a u ljudskom organizmu ima snažno antioksidativno, protuupalno i antihistaminsko djelovanje, koje pomaže kod oteklina i nadraženih dišnih puteva.

U kontekstu alergija, kvercetin je pravi tihi junak. Za razliku od klasičnih antihistaminika koji samo “gase požar” kad simptomi već buknu, kvercetin ide korak dalje – stabilizira mastocite (stanice koje pohranjuju histamin) i tako sprječava njihovo nekontrolirano otpuštanje. Drugim riječima, ne samo da ublažava simptome, nego sprječava da do njih uopće dođe.
Kako kvercetin djeluje?
Kvercetin blokira enzime odgovorne za oslobađanje histamina i smanjuje aktivaciju imunoloških stanica koje preburno reagiraju na alergene. Zahvaljujući svojim svojstvima, kvercetin se često preporučuje osobama koje pate od sezonskih alergija, peludne groznice, kožnih reakcija (poput osipa i urtikarije), pa čak i astme.

Iako se nalazi u mnogim namirnicama, količine koje unosimo prehranom obično nisu dovoljne za postizanje terapijskog učinka kod alergija. Zato se preporučuju dodaci prehrani, osobito tijekom sezone alergija ili neposredno prije nje. Najbolja opcija je uzimati kvercetin uz obrok koji sadrži masti (npr. avokado, orašaste plodove, maslinovo ulje), jer se bolje apsorbira u prisutnosti zdravih masnoća.
5. Omega-3 masne kiseline
Najčešće se omega-3 masne kiseline povezuju sa zdravljem srca, mozga i kože. No, ove esencijalne kiseline imaju još jednu iznimno važnu ulogu – reguliraju upalne procese u tijelu. Budući da su alergije zapravo nepravilni upalni odgovori imunološkog sustava, nije iznenađenje da omega-3 masne kiseline mogu igrati ulogu u njihovu ublažavanju.

Za razliku od omega-6 masnih kiselina (koje su često prisutne u velikim količinama u modernoj prehrani i mogu poticati upale), omega-3 djeluju protuupalno i mogu pomoći u smanjenju hiperreaktivnosti imunološkog sustava na alergene poput peludi, grinja, plijesni ili određenih namirnica.
Utjecaj omega-3 masnih kiselina na alergije
Dvije glavne vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju, EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), smanjuju proizvodnju upalnih molekula i potiču stvaranje „resolvina“, spojeva koji pomažu u gašenju upalnih procesa kada više nisu potrebni. Na taj način ne samo da ublažavaju intenzitet alergijskih simptoma, već i pomažu organizmu da se brže oporavi nakon izloženosti alergenima.

Najbolji izvor su dodaci ribljeg ulja, a ako si vegan ili vegetarijanac, izvrsna alternativa je ulje algi, koje sadrži DHA i djeluje jednako učinkovito, osobito ako se kombinira s biljkama bogatim ALA-om (poput lanenih sjemenki i oraha). Kombinacija omega-3 masnih kiselina s vitaminom D dodatno može smanjiti rizik od alergija i poboljšati regulaciju imunološkog odgovora, osobito tijekom zimskih mjeseci kada nedostaje sunčeve svjetlosti.
Snaga prirode u službi boljeg disanja!
Alergije možda ne možemo potpuno izbjeći, ali ih možemo naučiti pametno držati pod kontrolom. Kada se tijelo ojača iznutra, ono reagira smirenije i otpornije. U tome nam pomažu gore navedeni prirodni saveznici, koji ne djeluju samo na površinu problema, već idu korak dublje – jačaju ono što nas svakodnevno održava zdravima.

Osim njih, postoje i drugi fantastični dodaci prehrani, poput Proimunal Alergohelp ampula, također na biljnoj bazi, koje su namijenjene ublažavanju simptoma i proljetnih tegoba. Bez obzira za koji suplement se odlučiš, počni s uzimanjem najmanje 3 do 4 tjedna prije sezone alergija, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena za pripremu, regeneraciju i pravilan odgovor. Neka proljeće koje uskoro stiže prođe bez panike, oči bez suza, a nos bez kihanja!