Veganski pristup tradiciji
Uskrs, najveći kršćanski blagdan i simbol novog života i novog početka, samo što nije došao pa mnogi razmišljaju o običajima koje okupljaju obitelji i prijatelje oko blagdanskog stola. Sigurno je nekima i teško zamisliti uskršnju trpezu bez mirisne kuhane šunke, slasnog pečenja, francuske salate i obojanih pisanica. No, promjene u prehrambenim navikama i svijest o očuvanju okoliša dovele su do toga da sve više ljudi prelazi na vegansku ili vegetarijansku prehranu, mijenjajući tako i način na koji slavimo ovaj blagdan.
Iako neki misle da je nemoguće, Uskrs prilagođen veganima i vegetarijancima, bez gubitka tradicionalne radosti, itekako je moguć. Od veganskih opcija jela do plastičnih i drvenih jaja kao pisanica, proslava Uskrsa može ostati jednako vesela prigoda koja okuplja obitelj i prijatelje.
Oduševi svoju obitelj zdravim i veganskim verzijama tradicionalnih jela
Tradicionalni uskršnji meni jako je lako prilagoditi vegetarijanskim i veganskim zahtjevima. Krem juha od tikvica, veganske lasagne, francuska salata, vege sirnica i čokoladne kuglice, samo su neki od primjeri kako sva tradicionalna uskršnja jela imaju svoju vegansku zamjenu. Posjetite Bio Planet recepte i pripremite najukusniji i najzdraviji uskršnji meni, koji je pritom i veganski. Okušajte se u novim receptima i pokrenite sami svoju novu, zdraviju i preukusnu uskršnju tradiciju.🙂
Voće, povrće i začini kao glavni glumci u bojanja pisanica
Bojanje pisanica običaj je koji veseli i djecu i starije. A ako niste znali, boja vam se već sada nalazi u kuhinji. Obojajte ih uz pomoć voća, povrća i začina te zadržite tradiciju bojanja jaja koju su prakticirali i naši djedovi i bake. Osim što ćete imate pisanice predivnih boja, izabrat ćete ekološki prihvatljiviju i zdraviju alternativu, s obzirom da umjetna bojila mogu sadržavati opasne kemikalije.
Zavirite u kuhinju i nabavite sve potrebne sastojke za bojanje jaja. Potražite sljedeće namirnice:
- korica limuna ili kurkuma za žutu boju
- čili prah, prah crvene paprike, kuhana mrkva ili ljuska žutog luka za narančastu boju
- konzervirana višnja ili sok od višnje, maline ili rajčice za crvenu boju
- borovnica ili ljubičasti kupus za plavu boju
- cikla, brusnica, repa, malina ili sok od grožđa za ružičastu boju
- crno vino, ljuske luka ili sušene borovnice za ljubičastu boju
- zeleno povrće (špinat, blitva, kopriva i peršin) za zelenu boju
- crni čaj, prokuhana ljuska oraha ili kava za smeđu boju
Bojanje jaja jako je jednostavno.
U vodu stavite žličicu soli, dvije žličice octa i odabrano voće ili povrće. Kuhajte dok se voće ili povrće ne skuha, zatim procijedite i u preostaloj tekućini skuhajte jaje. Nakon što je jaje skuhano, ostavite ga u tekući dok se ohladi kako bi što bolje upilo boju.
A ako ste se odlučili bojati jaja začinima, u vodu sa soli i octom, dodajte i odabrani začin te skuhajte jaje. Kad je jaje skuhano, ostavite ga da se ohladi u vodi za začinom. Što više začina stavite, to će boja biti intenzivnija.
Ako si pak s druge strane vegan, tradicionalne pisanice zamjeni plastičnim ili drvenim jajima, koje možeš kupiti u većini trgovina pred Uskrs, te se baci na ukrašavanje temperama ili vodenim bojama.
Odnesi vege hranu na blagoslov i stvori novu tradiciju
Mnoge obitelji prije uživanja u ukusnoj uskršnjoj trpezi, odnose pripremljenu hranu u crkvu na blagoslov. Najčešće je riječ o tradicionalnim uskršnjim namirnicama poput jaja, šunke i sirnice. Ali neka te to ne obeshrabri! Odnesite i vi svoju vegansku hranu, bez obzira što možda ne odgovara tradicionalnim jelima.
Zapamtite da je vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima najvažniji aspekt Uskrsa. Stoga uživajte s bližnjima u ukusnim jelima, bila ona tradicionalna ili ne.
Sretan i blagoslovljen Uskrs!