
Slatki uskrsni hit – čokoladna jaja s maslacem od kikirikija
Zašto ove godine ne biste dodali jednu slatku i zabavnu aktivnost među uskrsne običaje? Osim tradicionalnog bojanja jaja, odvojite trenutak za izradu super ukusnih čokoladnih jaja. Umjesto klasičnog kuhanja i ukrašavanja ljuski, ovdje se radi o miješanju, oblikovanju i dekoriranju. Upravo zato je ovo sjajna ideja za obiteljsko druženje, ali i za stvaranje ukusnih blagdanskih zalogaja. Čokoladna jaja s maslacem od kikirikija i finom bijelom čokoladom pravo su iznenađenje za nepce – mekana, kremasta i baš onog finog okusa koji svi vole.

S prirodnim sastojcima i malo šećera, brzo će postati omiljena slastica vašeg uskrsnog stola. Naravno, ne morate zaboraviti na tradiciju. Neka kuhana i obojena jaja i dalje zauzmu svoje mjesto, ali ove godine dopustite da im se pridruži i nova zvijezda. Čoko jaja su zabavna za izradu, fotogenična na stolu i neodoljiva za grickanje. Isprobajte ovaj slatki recept i unesite mali twist u uskrsne običaje!
Sastojci (za oko 8 jaja):
Za punjenje:
- 120 g maslaca od kikirikija
- 2 žlice javorovog sirupa
- 2 žlice šećera u prahu
- 60 g bademovog brašna
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za premaz i ukrašavanje:
- 200 g bijele čokolade
- 1 žličica kokosovog ulja
- prirodne boje (npr. spirulina, matcha, cikla u prahu)
- 1 žličica kakaa u prahu + malo vode (za točkice)
Upute za pripremu:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, javorov sirup, šećer u prahu, bademovo brašno, vaniliju i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu.

2. Smjesu podijelite na jednake dijelove (oko 2 žlice po jajetu). Svaki komadić najprije oblikujte u kuglicu, a zatim uvaljajte u oblik jajeta. Položite ih na papir za pečenje i stavite u zamrzivač na 20 minuta.
3. U maloj zdjelici pomiješajte kakao prah i malo vode pa ostavite sa strane za kasnije. U drugoj zdjeli otopite bijelu čokoladu s kokosovim uljem u mikrovalnoj (u intervalima od 15–20 sekundi, miješajući između). Kad se potpuno otopi, dodajte boje po želji (spirulinu, matchu) i dobro promiješajte.
4. Nabodite napola smrznuta jaja na čačkalicu i umočite ih u obojenu čokoladu. Ostavite da se višak ocijedi pa položite na papir za pečenje. Čim se čokolada počne stezati, pažljivo izvadite čačkalicu.

5. S četkicom umočenom u smjesu kakaa prskajte po jajima s visine za efekt šarenih mrlja. Ohladite u frižideru 10 minuta, dok se čokolada ne stisne. Poslužite ih na tanjuru ili u košarici obloženoj papirom za pečenje, podijelite s ukućanima i zajedno uživajte u svakom zalogaju.

Uskrs je vrijeme zajedništva, radosti i obiteljskih trenutaka, ali i prilika da se već u poznate običaje ubaci nešto novo. Dodajte ove godine u svoju uskrsnu tradiciju moderan, gurmanski twist i dašak svježine. Ponekad je dovoljno samo jedno drukčije jaje da se cijela atmosfera oko stola promijeni i postane još toplija i veselija. Isprobajte nešto novo, poigrajte se okusima i oblicima, zabilježite te trenutke kamerom, podijelite ih s onima koje volite… i dopustite da ovogodišnji blagdan započne slatkim zalogajima koji se pamte!