
5 savršenih recepata za post-uskrsni detox
Uskrs je prošao i mnogi osjećaju posljedice prekomjernog uživanja u slatkim i slanim jelima. No, umjesto da se osjećate krivima, vrijeme je da se fokusirate na revitalizaciju vašeg tijela. Kako bismo vam olakšali taj proces, pozivamo vas da istražite naš detox meni – kombinaciju zdravih i ukusnih recepata koji će vam pomoći da se vratite zdravim obrocima i zdravim navikama.
Otkrij jednostavne, brze i preukusne recepte kojima ćeš se, jednom kad ih probaš, zauvijek vraćati!
Krenimo sa detox menijem!
Započni dan s brzim, jednostavnim i hranjivim doručkom – zobenom kašom s bananom, medom i chia sjemenkama.
Zob je žitarica koja obiluje ugljikohidratima, proteinima, vitaminima i mineralima. Prepuna je prehrambenih vlakana koja potiču probavu i stabiliziraju razinu šećera u krvi tijekom dana, čineći je tako izvrsnim izborom za doručak. Ne sadrži gluten i uz sve to, priprema zobene kaše je jednostavna i kratka, a možete joj i dodati gotovo sve što poželite – od cimeta i chia sjemenki, do banana i šumskog voća. Mogućnosti su beskrajne!
Mi ti donosimo recept za zobenu kašu s bananom, medom i chia sjemenkama koja će te držati sitim i energiziranim cijelo jutro.

Potrebni su ti sljedeći sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice bademovog mlijeka
- 2 žlice meda
- žličica cimeta
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- prstohvat himalajske soli
- 1 banana
Pripremu zobene kaše započni namakanjem chia sjemenki u vodi. Stavi ih u zdjelicu, prelij s malo vode, dobro promiješaj i ostavite 10-ak minuta
Za to vrijeme, u loncu na srednjoj vatri kuhaj zobene pahuljice s bademovim mlijekom. Kada smjesa zavrije, smanji vatru, dodaj med i kuhaj još 5-6 minuta uz neprestano miješanje, sve dok zobena kaša ne postane kremasta.
Kada kaša dobije željenu gustoću, ukloni lonac s vatre i dodaj prstohvat soli i chia sjemenke.
Servirajte s narezanom bananom, a možeš dodati i orašate plodove po izboru. Mi smo dodali orase.
Detox može početi!
Dobar tek!
Za ručak spremi ukusni losos sa šparogama ili hranjivo varivo od leće i batata.
Losos i šparoge namirnice su izrazito bogate hranjivim nutrijentima. Šparoge su moćan izvor vlakana, proteina te vitamina A, C, E i K, koji mogu pripomoći jačanju imunološkog sustava, a imaju i značajan udio vitamina B koji pripomaže regulaciji razine šećera u krvi. Kad se njima pridoda i losos, izvor omega-3 masnih kiselina, proteina i željeza, dobiješ savršeno izbalansiran i hranjiv ručak.
Za njega su potrebni sljedeći sastojci:
- 400 g očišćenih i opranih šparoga
- 2 fileta lososa bez kože i kosti
- nekoliko cherry rajčica
- 1 ½ žlica sezamovog ulja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica soja umaka
- komadić đumbira, nariban
- 1 češanj češnjaka, narezan sitno
- 1 žličica meda
- 1 limun, narezan na kriške
- 1 žlica sjemenki sezama
- sol i papar
Bacimo se na pripremu!
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite pekač papirom za pečenje. Šparoge prelijte s malo maslinovog ulja, začinite solju i s malo mljevenog papra te stavite u pekač. Pecite dok ne omekšaju te pri kraju dodajte i cherry rajčice.
U međuvremenu, stavite losos i kriške limuna u pekač. Zatim, pomiješajte 1/2 žlice sezamovog ulja, soja umak, đumbir, češnjak i med te prelijte losos. Po želji dodajte začine.
Pecite u pećnici 10-12 minuta i na kraju pospite sezamovim sjemenkama. Servirajte losos sa šparogama, cherry rajčicama i kriškama limuna.
Uživajte!

Ako ste ste pak vegan, ili ste jednostavno u potrazi za receptom koji ne sadrži meso i ribu, varivo od leće i batata savršeno će utažiti glad i nahraniti vaše tijelo hranjivim nutrijentima. Leća će pridonijeti obroku s vitaminima, mineralima i željezom, a batat će cijelu priču zaokružiti vitaminom A, antioksidansima i kalijem. Nutritivno bogat obrok nakon kojeg ćeš se osjećati dobro, gotov je i prije nego što misliš.
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 100 g smeđe leće
- 2 oguljena batata
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 veće mrkve
- stabljika celera
- 1 konzerva pelata
- maslinovo ili kokosovo ulje
- sol, papar, dimljena paprika
Priprema je jednostavnije nego što mislite!
Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Zatim dodajte narezanu mrkvu i celer te dinstajte oko 10 minuta.
Nakon toga, dodajte pelatu, batat i leću te prelijte vodom tako da prekrije povrće. Kuhajte još 20-ak minuta, dok povrće ne omekša.
Začinite po želji i uživajte u bogatom, zdravom detox obroku!

A ako osjetiš glad tijekom dana, rješenje pronađi u zelenom smoothiju.
Špinat bogat beta-karotenom i željezom te blitva bogata vlaknima zeleni je duo koji će dati smoothiju zelenu boju, hrpu hranjivih tvari i osjećaj sitosti. Uz to, banana kao izvor kalija i magnezija te đumbir, kao izvor kalija, magnezija te vitamina C i B dat će smoothiju slatkasto-pikantni okus i sve ono što tvom organizmu treba. 🙂
Smoothie možeš napraviti s vodom, ali i biljnim mlijekom. Da bi ovaj međuobrok bio što zdraviji i potpuniji, preporučujemo da dodaš bademovo mlijeko. Bademovo mlijeko, osim što je ukusno i bez glutena, sadrži magnezij i vitamin E.
A ako želiš da ovaj smoothie postane još zdraviji, još hranjiviji i još “više detox”, dodaj pšeničnu travu u prahu. Vjeruje se da pšenična trava u prahu pomaže u detoksikaciji jetre i krvi te neutralizira negativne utjecaje okoliša na tijelo.
Za detox smoothie će ti trebati:
- 1 banana
- šaka mladog špinata
- šaka blitve
- 3 dcl bademovog mlijeka
- svježi đumbir ili đumbir u prahu
- 3 grama pšenične trave u prahu
A priprema nikad neće biti jednostavnija. Sve sastojke stavi u blender i upali ga!

Dan završi sa salatom od heljde, tikvice i cherry rajčice.
Heljda, kao glavni sastojak ove salate, bogata je proteinima, vitaminima B skupine, magnezijem, kalijem, kalcijem i željezom te je bez glutena. Odličan je dodatak kremastim juhama i varivima, ali može imati i glavnu ulogu u salati od heljde. Skuhaj heljdu i dodaj sezonsko ili konzervirano povrće i salata je spremna.
Sastojci:
- 50 g kuhane heljde
- 1 tikvica
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- nekoliko cherry rajčica
- Sol i papar
Pripremu započni tako što ćeš heljdu popržiti nekoliko minuta na tavi te je zatim staviti u lonac s proključalom vodom, u omjeru 1:2, 15 minuta. Za to vrijeme poprži sitno narezanu tikvicu na tavi.
Kad je heljda skuhana te kad su tikvice popržene, posluži ih u zdjeli sa sitno narezanim cherry rajčicama. Salatu začini s maslinovim uljem, soli i paprom te drugim začinima po želji.

Prehrana bogata voće, povrćem i žitaricama uvelike će pomoći tvom detox programu. Pridruži nam se u ovom putovanju prema zdravlju i blagostanju gdje ćemo zajedno istražiti kako jednostavni i ukusni recepti mogu biti ključ za oporavak nakon blagdanskog uživanja.